Wednesday, December 06, 2006

Gentse Kunstberg wordt Bond zonder Naam

Zaterdag opende de Gentse Schepen voor Cultuur Sas van Rouveroij een nieuw artistiek onderkomen voor een aantal lokale cultuurorganisaties in de Gentse Abrahamstraat. De opening zelf verliep vlekkeloos, maar het centrum heeft nog steeds geen naam. Gent mag de geplande naam ‘Kunstberg’ niet gebruiken. Schepen van Rouveroij: “Gent koos voor ‘Kunstberg’ omdat hier vroeger het pandjeshuis of ‘Berg van Barmhartigheid’ gehuisvest was. Nu blijkt dat er in Brussel al een kunstencentrum met deze naam is, waardoor het Gentse project plots naamloos is. Wie dus een suggestie heeft kan altijd terecht op het Gentse stadhuis.

Vorig jaar verhuisden de Dienst Stadsarcheologie en het Stadsarchief van de Berg van Barmhartigheid naar de Zwarte Doos in Gentbrugge. Het Stadsarchief was sinds 1932 gehuisvest in de Berg van Barmhartigheid. Schepen van Cultuur Sas van Rouveroij en schepen Christophe Peeters besloten het pand ter beschikking te stellen van cultuurmakers. Die kunnen hier ruimte huren voor de helft van de prijs die ze op de privé-markt zouden moeten betalen. Met respect voor het gebouw, de inrichting en de buurt werd nauwgezet gezocht naar de meest geschikte bewoners. Deze cultuurcampus biedt in de eerste plaats onderdak aan organisaties uit de sectoren erfgoed, beeldende kunst, theater, dans en muziek. Vandaar het idee: de Kunstberg, het culturele hart van het Prinsenhof.

Volgende organisaties worden in de Kunstberg gehuisvest: het Reproductiefonds, de Vlaamse Kunstcollectie, het AMSAB en het Liberaal Archief, de School van Toen en de Koninklijke Bond voor Oost-Vlaamse Volkskundigen. Op de verdiepingen zullen een aantal musea een deel van hun collectie onderbrengen, in afwachting van het centraal erfgoeddepot. Zo komt een deel van de collectie van het Bijlokemuseum, nu het STAM, naar hier. Maar ook het NTGent zal hier een aantal historisch gerestaureerde maquettes opslaan met de bedoeling om ze regelmatig voor publiek te ontsluiten. Maar ook theater Taptoe dat al drie maal Cultureel ambassadeur van Vlaanderen werd en het Blue Note Festival krijgen hier onderdak. En binnenkort neemt ook de vzw Nakla hier zijn intrek.

Geert Van Doorne, directeur Dienst Monumentenzorg gaf de gasten een rondleiding ter gelegenheid van de opening: ”De godsdienstoorlogen veroorzaakten destijds grote armoede. Daarom werden door de overheid liefdadige instellingen opgericht, waar men tegen een redelijke intrest zijn bezittingen kon belenen”. Architect Coberger ontdekte het bestaan van deze pandhuizen tijdens zijn verblijf in Italië. Van de aartshertogen Albrecht en Isabella verkreeg hij toestemming om in Gent een ‘Berg van Barmhartigheid’ op te richten. Het gebouw werd in 1622 opengesteld. De Gentse Berg bestaat uit drie delen: de conciërgewoning, het witte natuurstenen huis van de intendant en het eigenlijke pandhuis, waarvan de gevel herinnert aan een Italiaans palazzo. In stilistisch opzicht is het de eerste barokke constructie in Gent.

Link: http://www.theatertaptoe.be/
http://www.vlaamsekunstcollectie.be/

Archief van 2 juli 2006.
Guido Van Peeterssen.