Friday, November 09, 2007

Tentoonstelling over publiek sanitair

Zaterdag 19 november werd door de Wereld Toilet Organisatie uitgeroepen tot Wereld Toilet Dag. De Stad Gent neemt hieraan deel en wijst die dag iedereen de weg naar de Gentse publieke toiletten. De WTO ijvert voor meer, betere en propere toiletten voor zowel mannen, vrouwen, mensen met een handicap als voor ouders met baby’s en probeert ook het algemeen bewustzijn rond de noodzaak van een goede toiletomgeving te verhogen. Tijdens de Wereld Toilet Dag wisselen academici, sanitaire experten, toiletdesigners en andere deskundigen van gedachten rond sanitair.

Ook voor de Stad Gent is publiek sanitair belangrijk. Sinds 2001 voert een integraal beleid dat verder gaat dan alleen het bouwen van sanitaire eenheden. De werkgroep Publiek Sanitair bestaande uit vertegenwoordigers van stedelijke diensten en partners zoals de vzw Urobel (urologische verpleegkundigen en aanverwanten), vzw Pirus (patiëntenvereniging voor mensen met urologische, incontinentie- en stoelgangproblemen) en vzw Logo (lokale preventieve gezondheidszorg) buigt zich over het sanitair gebeuren.

De campagne ‘Plassen met klasse’ ijvert voor meer en beter openbaar sanitair voor mannen, vrouwen, kinderen en personen met een handicap. Het Gents stadsbestuur is van mening dat een volwaardig en publiek sanitair tot de basisinrichting behoort van hedendaagse publieke ruimten. Hiervoor investeert de stad jaarlijks maar liefst 250.000 euro. Sinds de start van de campagne werd het aantal sanitaire eenheden gevoelig verhoogd. Momenteel zijn er bijna 100 locaties waar mannen, vrouwen, kinderen en personen met een handicap terecht kunnen voor een dringende boodschap. En het aantal neemt nog toe. Tegen 2010 komen er nog eens 18 extra plaslocaties bij. Zo wil de Stad in grote parkzones en op drukbezochte publieke plaatsen sanitaire eenheden voorzien.

Sanitair voor iedereen: de sanitaire eenheden zijn steeds toegankelijk voor mannen, vrouwen, kinderen en personen met een handicap. Maar ook baby’s worden niet uit het oog verloren. De Stad koopt momenteel tien luiertafels aan en in de toekomst worden alle nieuwe sanitaire eenheden steeds uitgerust met een comfortabele luiertafel. Deze staan opgesteld in de toiletten voor mensen met een handicap, die zowel toegankelijk zijn voor mannen als vrouwen. Indien er afzonderlijke toiletten voor mannen en vrouwen zijn, worden in beide ruimtes luiertafels geplaatst, zodat mannen geen excuus hebben om de luier niet te moeten verversen.

In Gent zijn alle publieke toiletten, uitgezonderd deze in de stedelijke bibliotheek aan het Zuid, gratis toegankelijk. Sanitaire eenheden die beschadigd werden of versleten zijn, worden vernieuwd, sociaal veilig en vandalismebestendig ingericht. Er is tevens een infopunt waar gebruikers een defect of gebrekkig onderhoud kan melden. (Gentinfo, tel. 09 210 10 10, maandag - zaterdag 8 - 19 uur)
Archief van 17 november 2006.

Guido Van Peeterssen.

Labels: