Tuesday, December 26, 2006

De Gentse lezingen

De Vakgroep Politieke Wetenschappen van de Universiteit Gent en de Hogeschool Gent organiseren vanaf 4 september de Gentse Lezingen. Deze lezingen zijn een discussieforum over trends en evoluties in lokale besturen. Het samenbrengen van wetenschappers en praktijkmensen geeft het debat over lokale besturen een steviger fundament. Elke Gentse Lezing wordt gepubliceerd in een handig boekje dat voor de deelnemers in de prijs is begrepen. Deze reeks moet een vaste plaats krijgen in elke boekenkast van wie in Vlaanderen met lokale besturen bezig is.
In de eerste lezing gaat Pieter Tops, hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Tilburg in op bevindingen uit de visitatieronde langs 13 Vlaamse steden. Wat viel een Nederlandse bestuurskundige op? Wat zijn belangrijke overeenkomsten en verschillen tussen Vlaamse en Nederlandse steden? Wat kan Nederland leren van Vlaamse ervaringen?
De analyse wordt in een breder kader geplaatst. Vanuit bestuurlijk perspectief dienen steden de komende jaren een antwoord te formuleren op drie cruciale vragen. In de eerste plaats hoe collectieve actie te ontwikkelen in een stedelijke samenleving die meer en meer gefragmenteerd is. In de tweede plaats hoe instituties te ontwikkelen die tegelijkertijd emanciperend en disciplinerend zijn. En in de derde plaats hoe arrangementen te ontwikkelen die zinvolle coalities met en tussen burgers mogelijk maken. Tijdens de lezing worden deze vragen uitgewerkt. Welke spanningen en dilemma’s doen zich voor? Welke mogelijkheden en kansen liggen er? En hoe staan Nederlandse en Vlaamse steden er op dit punt in vergelijkend perspectief voor?
De lezingen kosten 11 euro, boek inbegrepen, studenten betalen 4 euro. Afspraak om 18 uur in Het Pand, Onderbergen 1 te Gent. De reeks kan ook besteld worden bij uitgeverij Vanden Broele, Stationslaan 23 te Brugge. telefoon +32 50 642 800 - fax +32 50 642 808uitgeverij@vandenbroele.be - www.uitgeverij.vandenbroele.be
Archief van 9 augustus 2006.
Guido Van Peeterssen.