Tuesday, December 26, 2006

In-Stap-Klaar feest in de Florastraat

Gent heeft onder schepen Versnick meer dan één nieuwe traditie: eerst was er het WIS systeem dat nauwkeurige bepaalt welke werken in welke straat nodig zijn. Maar de leukste traditie is wel die van het In-Stap-Klaar feest. Schepen Versnick: “Openbare werken brengen vaak veel hinder mee en wij begrijpen de ergernis die dan ontstaat. Maar nu kunnen de inwoners op een gezellige manier het stof van de werken doorspoelen”. Bovendien is het voor de bewoners een mooie gelegenheid om met een glas en een hapje in de hand opnieuw kennis te maken met elkaar.
Het In-Stap-Klaar feest in de Florastraat is echter wel een primeur, want het is de eerste keer dat twee gemeenten samen een dergelijk feest geven. De riolering in de Florastraat was in slechte staat was en er waren heel wat verzakkingen. Men maakte van de gelegenheid gebruik om niet alleen alles wat ondergronds lag maar ook het wegdek en de voetpaden te vernieuwen. Zo kwam er een gescheiden rioleringsstelsel dat milieuvriendelijker is maar de straat werd ook verkeersveiliger gemaakt. Door inspraak van de burgers werd de Florastraat ook aangenamer. Er kwam een buurtparking, een verkeersplateau en een aangepaste straatmond en de school kreeg een verkeersveilige omgeving. Maar ook de kosten werden eerlijk verdeeld: 650.000 euro voor Merelbeke en 230.000 euro voor Gent.
Maar soms klaagt men over de werken voor zijn deur terwijl men ergens anders klaagt dat er meer aandacht is voor andere wijken dan voor de eigen buurt. Guido Van Peeterssen, voorzitter VLD Gentbrugge: “Ik praat vaak met mensen en soms hoor ik die klacht, maar de slechte staat van de weg is vaak te wijten aan gebrekkig onderhoud in het verleden. Als men niet tijdig ingrijpt zit men pakweg 20 jaar later met de problemen, en dat is wat in Gent gebeurde. Nu schepen Versnick het Wegen Informatie Systeem (WIS) invoerde kan men nauwkeurig bepalen waar en wanneer men eerst moet ingrijpen en welke werken prioritair zijn”.
Schepen Versnick: “Bij mijn aantreden als schepen voor Openbare Werken was objectiviteit mijn grootste zorg. Hoe vaak krijgt men niet het verwijt te horen als zouden de deelgemeenten er slechter van af komen dan het centrum? Niets is minder waar: straten, fietspaden en trottoirs worden beoordeeld volgens de staat waarin ze verkeren, het materiaal en de functie. Zo zie je dat straten in het centrum vaker aan vernieuwing toe zijn. Maar men moet ook de wegenwerken op elkaar afstemmen en men mag niet vergeten dat Gent 860 kilometer straten heeft. Men kan dat niet allemaal in één keer heraanleggen. En soms moet men wachten tot er aan de nutsvoorzieningen gewerkt wordt: men kan tegelijk de ondergrondse voorzieningen samen met het wegdek vernieuwen”. En op de geslaagde herinrichting van de Florastraat: santé!
Archief van 26 augustus 2006.
Guido Van Peeterssen.