Tuesday, December 26, 2006

Provinciebestuur pakt wateroverlast aan

Dat de wateroverlast van 25 augustus te wijten is aan uitzonderlijke klimatologische omstandigheden hoeft geen betoog meer. In een smalle strook van Oost-Vlaanderen, die van Maldegem over Gent tot Oosterzele loopt viel meer dan 100 l/m² regen viel in 6 uur tijd, daar waar ca. 70 l/m² voor een ganse maand augustus als normaal wordt beschouwd. De wateroverlast die zich in de getroffen zone voordeed was in de meeste gevallen een rioleringsprobleem. Dit is logisch, want geen enkele waterbouwkundige constructie is berekend om dergelijke watervloed te kunnen verwerken. Hierna volgt een kort overzicht van de maatregelen die het provinciebestuur plant op deze locaties.
Het zwaarst getroffen is de wijk Kleit in Maldegem, waar de Ede opnieuw buiten haar oevers trad. Geruime tijd krijgt deze waterloop extra aandacht, omdat in het recente verleden gelijkaardige problemen zich voordeden. Zo werd de onderhoudsfrequentie opgevoerd en werd heel wat oeverversterking geplaatst om het profiel van de waterloop open te houden. Er werd een saneringsontwerp opgemaakt dat voorziet in twee bufferbekkens met een capaciteit van 50 000 m³ water. Het eerste bekken was net afgewerkt en in dienst. Het tweede bekken wordt gebouwd in de loop van 2007. Om nog beter gewapend te zijn tegen de wateroverlast zal het provinciebestuur onderzoeken of men een bijkomende buffercapaciteit 80 000 m³ kan aanspreken. Men wil ook de doorvoercapaciteit van de Ede onder de Aalterbaan verhogen en de uitstroomsectie van de Ede in het Schipdonkkanaal vergroten.
Voor de andere knelpunten in Oost-Vlaanderen dringen zich geen bijkomende maatregelen op omdat de nodige infrastructuur al werd gebouwd of in ontwerp is: aan de monding van de Gondebeek in Melle zal men een pompgemaal bouwen. Hier werd dankzij het ingrijpen van de brandweer grote wateroverlast in de gebouwen van het College vermeden. Deze opdracht kan maar pas worden uitgevoerd wanneer de Sigmawerken aan de Scheldedijk in opdracht van het Vlaams gewest van start kunnen gaan.
De problemen in Hoog-Latem (Sint-Martens-Latem) op de Nazarethbeek en Hooglatembeek kan men oplossen met een gemaal aan de uitstroom van de Rosdambeek in de Leie en de aanleg van een landdijk afwaarts Hoog-Latem zal zijn aangelegd. Tot slot neemt gouverneur André Denys het initiatief om alle betrokken partners - gemeente, provincie, Vlaams Gewest, Waterwegen en Zeekanaal, Vlaamse Landmaatschappij, Administratie Wegen en Verkeer, Aquafin, Eandis en de verantwoordelijke van het bekken Brugse polders - bijeen te brengen in een coördinatievergadering met de bedoeling afspraken te maken om de maatregelen op het terrein uit te voeren. De eerste coördinatievergadering is gepland op 27 september in het gemeentehuis van Maldegem.
Archief van 31 augustus 2006.
Guido Van Peeterssen.