Wednesday, December 06, 2006

Taks op verdriet verdwijnt definitief

Vanaf 1 januari 2007 hoeft de langstlevende partner geen successierechten meer te betalen op de gezinswoning. Dit ontwerpdecreet van minister Dirk Van Mechelen wordt vandaag door het Vlaams Parlement definitief goedgekeurd. Met het nieuwe decreet verdwijnt een grote onrechtvaardigheid en wordt de aankoop van onroerende eigendommen terug gestimuleerd.

Voor de meeste echtparen en samenwonenden betekent het verwerven van een eigen gezinswoning de belangrijkste investering tijdens hun leven. Daarom is het op emotioneel en psychisch moeilijke momenten, zoals bij het overlijden van de partner, moeilijk uit te leggen dat diegene die achterblijft nog successierechten moet betalen op de gezamelijke woning. Minister Dirk Van Mechelen maakt met het nieuwe decreet een einde aan deze onrechtvaardige belastingen

Vanaf begin volgend jaar hoeven echtgenoten, wettelijk samenwonenden en feitelijk samenwonenden die al minstens 3 jaar samen zijn, geen successierechten meer te betalen op de gezinswoning. Zelfs wanneer één of beide partners vrijwillig of gedwongen verblijven in een rust-of verzorgingsinstelling blijft de vrijstelling voor de laatste gezinswoning behouden. Zelfs in het geval van feitelijke scheiding of overmacht die de samenwoning tot op het ogenblik van het overlijden heeft belet.

Dankzij de versoepeling van het systeem wordt het aanschaffen van onroerende eigendommen terug aantrekkelijk en zijn Vlamingen minder geneigd de belastingen te ontduiken. Zo ontstaat er letterlijk een win-win situatie, zowel voor de burger die minder belastingen betaald, als voor de overheid die meer ontvangsten boekt. Deze fiscale maatregel van 40 miljoen euro op jaarbasis kadert budgettair perfect in de meerjarenbegroting van de Vlaamse regering. De wet is van toepassing op alle overlijdens vanaf 1 januari 2007.


Archief van 6 juli 2006.

Guido Van Peeterssen.