Wednesday, December 06, 2006

Binnenkort geen aardgas uit de Noordzee meer

Aardgas zit meestal ingesloten in de fijne poriën van zandsteen, en niet in grote holtes of bellen. en staat onder een hoge druk van ca 350 bar en een temperatuur van ca 130°C. De bovenliggende zoutlagen beletten het gas verder weg te stromen. Aardgas bestaat voor ongeveer 90% uit methaan (CH4) dat, afhankelijk van waar het gevonden wordt, ook wel moerasgas of mijngas genoemd wordt. De overige 10% van het aardgas bestaat uit andere vluchtige koolwaterstoffen, stikstof en kooldioxide. Door deze samenstelling verbrandt aardgas, in tegenstelling tot bijvoorbeeld benzine of stookolie, bijna helemaal tot water en kooldioxide. Aardgas ontstaat uit de gisting van cellulose (de bouwstof van hout) door bacteriën in ondergelopen bossen en moerasachtige gebieden. Dit in tegenstelling tot aardolie, dat voornamelijk ontstaat uit naar de zeebodem gezakte, verteerde, algen.

De aardgasvoorraad in de Nederlandse Noordzee wordt in snel tempo leeggepompt. De gasreserves zijn in 2005 met 16 % gedaald naar 225 miljard kubieke meter gas. Dit terwijl in 2004 nog 29 miljard kubieke meter werd gewonnen op ‘het continentale plat’, daalde de gasproductie vorig jaar naar 25 miljard kuub. De winning op zee zal naar verwachting de komende jaren verder afnemen. Om die daling op te vangen werd de gaskraan van Slochteren verder opengezet. Om voorraad te beschermen, heeft minister Brinkhorst een plafond ingesteld. De minister hoopt daarmee Slochteren te sparen tot na 2030. Door deze maatregel zal Nederland wel extra gas uit het buitenland moeten halen. Ook de gasreserves onder de Waddenzee geven enige respijt. Afgelopen vrijdag werden de vergunningen voor winning onder de Waddenzee goedgekeurd. Tegenstanders van gaswinning onder de Waddenzee kunnen nog wel bezwaar aantekenen.

Vorige week besloten de energieministers van Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk om tegen volgend jaar één grote Noordwest-Europese elektriciteitsmarkt te vormen. Er wordt eerst gezocht naar een betere manier om de capaciteit over de grenzen te verdelen. Het tweede aandachtspunt is de regionale monitoring van vraag en aanbod. Ook investeringen en onderhoud worden per regio bijgehouden. Zo kan men bij nieuwe investeringen rekening houden met de ontwikkelingen in de buurlanden. Punt drie betreft wet- en regelgeving. Tegen volgend jaar zullen de toezichthoudende organisaties vertrouwelijke informatie uitwisselen. Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland gaan bovendien verder aan de slag met een soortgelijk systeem voor de gasmarkt. Bij deze besprekingen worden ook Groot-Brittannië en Ierland betrokken.

Bronnen:

http://www.fluxys.net/

www.electabel.be

www.electrabel.nl


Archief van 12 juli 2006.
Guido Van Peeterssen.