Tuesday, December 26, 2006

Campus Schoonmeersen wordt 20 miljoen rijker

Tegen september 2008 moet er aan de campus BME-CTL aan de Gentse Voskenslaan een gloednieuw open leercentrum verrijzen. Momenteel bestaat de campus uit drie afzonderlijke gebouwen. Het was voor architect Bauwens een hele uitdaging om deze drie concurrenten met elkaar te verbinden. Het resultaat is een nieuwbouw van liefst 170 meter lang, compleet met restaurant, bibliotheek met multimedia en alle moderne faciliteiten onder één dak. Maar de grootste uitdaging was wel de vernieuwing van het onderwijs. Interactief leren wint steeds meer aan belang: de docent wordt begeleider van studenten die zelf aan de slag gaan. De grote uitdaging is het ter beschikking stellen van kennis en infrastructuur maar tegelijk het respect voor individueel werk. Daarom is er naast de nodige werk- en vergaderruimte ook plaats voor individueel studiewerk. Wie de plannen ziet spreekt over het Gentse Centre Pompidou.

Het project kost 21 miljoen euro en past in het project voor onderwijs van morgen dat de Hogeschool Gent 95 miljoen euro mag kosten. Opvallend zijn de volledige renovatie van de Pasteurlaan, het verlengde van de Bijloke, de Academie en de modernisering van de afdeling Vertaalkunde. Reken nog eens 20 miljoen aan een hele reeks “kleine” verbouwingen en aan de nieuwbouw in Aalst, Melle, het Conservatorium, de Ledeganck, de renovatie van de Bijloke en de proefhoeve in Bottelare en men bekomt een investering van 150 miljoen euro. Misschien duizelt u van deze cijfers maar het toont aan dat de overheid resoluut kiest voor een nieuw soort onderwijs dat aansluit bij onze kennismaatschappij.

Het was aan burgemeester Frank Beke om mee de eerste steen van deze campus te leggen, een taak die de Gentse burgervader met zorg volbracht. Volgens de burgemeester mag Gent zich aan een record aantal studenten verwachten. En aangezien die studenten een aanwinst zijn voor de stad zijn ze van ganser harte welkom. Bedrijven, op zoek naar afgestudeerden, vestigen zich graag in Gent of omgeving. En Gent als cultuurstad is ondenkbaar zonder studenten. Die studenten maken na hun studies nog eens aanspraak op werk, openbaar vervoer en betaalbaar wonen.

Om jaarlijks meer dan 53.000 studenten op te vangen is de ontwikkeling van het nieuwe Sint-Pietersstation absoluut noodzakelijk. Het huidige station stamt uit 1913 en was de motor van een volledig nieuw stadsdeel. Het nieuwe station is voor Gent de poort naar de 21ste eeuw. De uitdaging is immens: 60.000 reizigers per dag. Het openbaar vervoer in de regio mag zich klaar maken om liefst 15 miljoen reizigers extra te bedienen. Ruim 6.000 leerlingen van de Campus Schoonmeersen staan dagelijks op de R4 in de file om zich naar de hogeschool te gaan. Een nieuwe verbindingsweg is noodzakelijk, evenals een ondergrondse parking aan Sint-Pietersstation. Momenteel parkeren ruim 2.000 pendelaars hun wagen in de buurt van het station, die overlast moet verdwijnen. De behoefte aan woningen stijgt jaarlijks met 1.500 eenheden, dit samen met het bestaande verouderde woningbestand maakt dat de nood aan kwaliteitswoningen enorm groot is. De woningbouwprojecten rond het Sint-Pietersstation maken dan ook deel uit van de nieuwe visie rond de stationsbuurt.
Werp eens een blik op deze werken: http://www.hogent.be/grotewerken/

Guido Van Peeterssen.

Labels: , , ,