Sunday, January 07, 2007

Feest in de Gentse stadsbibliotheek

Wie de Gentse stadsbib binnenstapt kan er niet naast kijken. Gent is organisator en sponsor van heel wat culturele evenementen met nationale en internationale uitstraling. De Gentse Feesten, het Festival Van Vlaanderen en het Filmfestival om er enkele te noemen. Gent heeft bovendien een uitstekende band met nationale en internationale sociale en culturele organisaties. De Noord-Zuid beweging, 11.11.11 en Unesco om er maar enkele op te noemen. Dat samengaan lokale en internationale bewegingen wordt in de stadsbibliotheek nog maar eens in de verf gezet.

Oktober is nog maar goed begonnen en het is Filmfestival in al zijn aspecten. Op de vierde verdieping heeft men onder het thema ‘uitgelezen’ alle verfilmde boeken uit de kast gehaald. En dat zijn er indrukwekkend veel. De derde verdieping focust op Stanley Kubrick en andere filmmakers. Maar wie het echte film- en studio werk wil bewonderen moet dringend de tentoonstelling over Stanley Kubrick in het Caemersklooster gaan bekijken. De vijfde verdieping draait rond filmmuziek en ook in de jeugdbib haalt alle films uit de rekken.

Maar de Gentse stadsbib heeft veel meer in haar mars. Onder de noemer ‘Het Andere Boek’ stelt de bib een tentoonstelling op over buitenlandse auteurs die er te gast zijn. Met het begin van het schooljaar stelt de afdeling literatuur een heel aanbod van boeken voor het secundair onderwijs voor. Dunne of dikke boeken, gemakkelijk of minder gemakkelijk: de hele leeslijst wordt voorgesteld. Er is voor elk kind iets. Maar de stadsbib heeft ook aandacht voor moeilijke thema’s. Zo is er feest rond Freud (160 jaar) en Unesco (60 jaar) op de tweede verdieping. En het mooie is dat niet alleen de hoofdbib maar ook de 14 bijhuizen meevieren.
Archief van 21 oktober 2006.
Guido Van Peeterssen.

Labels: , ,