Sunday, January 07, 2007

Wereld Anti-Doping Agentschap steunt Universiteit Gent

Twee onderzoeksprojecten van het dopinglabo van de Universiteit Gent krijgen financiële steun van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA). In totaal gaat het om 243.000 dollar. De gekozen projecten hebben betrekking op het onderzoek van zogenaamde ‘designersteroïden’, anabole steroïden. Vaak worden deze via het internet of de zwarte markt verkocht. De meest beruchte van deze ‘designersteroïden’ is THG, dat door voornamelijk Amerikaanse atleten zou gebruikt zijn in de aanloop naar de Olympische Spelen in Athene. Het gebruik van designersteroïden is moeilijk op te sporen en heeft het zelfs helemaal geen zin om naar de steroïde zelf te zoeken. Omdat designersteroïden geen farmaceutische kwaliteit hebben, kunnen ze ook niet aan proefpersonen worden toegediend.

Door het eerste financieel gesteunde project krijgt het dopingcontrolelaboratorium van de Universiteit Gent de coördinatie toegewezen om via marktonderzoek het bestaan van nieuwe designersteroïden op te sporen. Tevens zal de bekomen informatie naar alle andere WADA-laboratoria wereldwijd verspreid worden. Het tweede gekozen UGent project heeft betrekking op de opsporing van designersteroïden. Onder de leiding van Prof. Dr. G. Leroux-Roels werd in het centrum voor Vaccinologie een techniek ontwikkeld om aan een muis een menselijke lever te geven. In het project zullen aan deze muizen met een menselijke lever designersteroïden worden toegediend. Door na te gaan welke afbraakproducten in de urine terechtkomen, kan het onderzoeksteam de metabolisatie van designersteroïden ophelderen.

Eerder deze maand liet het WADA weten dat het dit jaar van meer dan zeventig wetenschappelijke projecten een aanvraag tot financiële ondersteuning had ontvangen. Een team van onafhankelijke experts onderzocht de kwaliteit van de ingestuurde projecten. Op advies van deze experts besliste het WADA om de beste 25 onderzoeksprojecten, waarbij twee van de Universiteit Gent, financieel te ondersteunen.

Archief van donderdag 19 oktober 2006.
Guido Van Peeterssen.