Uitreiking eerste prijs Andreas De Leenheer in Gent
Op 3 oktober werd in Gent voor de eerste maal de tweejaarlijkse prijs Andreas De Leenheer uitgereikt. Deze prijs wil jonge wetenschappers stimuleren in hun wetenschappelijk domein. De kandidaten dienen een doctoraat te verdedigen en een postdoctoraal mandaat te bekleden aan de Universiteit Gent. De prijzen werden overhandigd door Vlaams minister Fientje Moerman en pro-rector Andreas De Leenheer. Per wetenschapsdomein werden door een jury twee dossiers weerhouden. De jury beoordeelde de kwaliteit van alle inzendingen zeer hoog en was aangenaam verrast door het aantal internationale publicaties die de kandidaten geschreven hadden. Ook de actieve deelname aan buitenlandse conferenties en buitenlandse studiereizen werden meegeteld.
Voor de richting alfa wetenschappen werd Katrien Devolder (Promotor Prof F. Mortier) weerhouden. Frederick Verbruggen (promotor A. Vandierendonck) kreeg een eervolle vermelding. Voor de bèta wetenschappen werd Peter Sergeant (promotoren Prof Luc Dupré en Jan Melkebeek) weerhouden. Steven Staelens (promotoren Prof Ignace Lemahieu en Rik Vandewalle) kreeg een eervolle vermelding. Voor de gamma wetenschappen werd Boudewijn Catry weerhouden. Koen Boussery en Christof Van Poucke kregen een eervolle vermelding.
Minister Moerman bedankte de kandidaten voor hun inzet en benadrukte het dreigende tekort aan onderzoekers zowel in Vlaanderen als in rest van de wereld. Daarom juicht Fientje Moerman initiatieven zoals deze van ganser harte toe. Minister Moerman wil Vlaamse wetenschappers niet alleen een betere toekomst geven, ze wil hen ook tewerk stellen in een goede onderzoeksomgeving. Daarom kregen wetenschappelijke instellingen forse toelagen van de Vlaamse overheid, worden er meer plaatsen voorzien voor academisch personeel en worden er nu heel wat wetenschappelijke en doctoraatsbeurzen voorzien.
Maar minister Moerman wil meer. Om Belgische onderzoekers in het buitenland terug te halen en om buitenlandse onderzoekers aan te moedigen naar Vlaanderen te komen werd het Odysseus project opgezet. De Vlaamse wetenschappelijke instellingen krijgen daarenboven vanaf volgend jaar via het Hercules project extra middelen voor wetenschappelijk onderzoek maar enkel indien er ook middelen zijn voor goed opgeleid personeel en efficiënte toepassing van de apparatuur voorzien wordt, dit om verspilling van budgetten en middelen te verhinderen.
Archief van 11 oktober 2006.
Guido Van Peeterssen.
<< Home