Koor ‘Cantibele’ krijgt Torenwachtersprijs
In de Gentse Lakenhalle werd zaterdagmiddag de negentiende Torenwachtersprijs 2006 toegekend aan het Gentse koor Cantibele. Dit omwille van de bijzondere verdiensten en uitstraling die het koor daarmee aan Vlaanderen geeft in Europa. Het koor dat in binnen- en buitenland bijzondere werken creëert, is uniek en getuigt van een uitzonderlijke gedrevenheid en creativiteit binnen het koorlandschap. De Torenwachtersprijs is misschien een bescheiden maar zeker een verdienstelijke erkenning. De prijs is een uiting van de aandacht en waardering die het lokale sociaal-culturele werkveld schenkt aan artiesten van eigen bodem. Heel wat bekende Vlaamse kunstenaars zoals Nolle Versyp en Dirk Brossé maar ook wetenschappers zoals Frank De Winne vonden het een eer om hun Torenwachtersprijs in ontvangst te nemen.
Voorzitter Stefan Bauwens was verheugd de zware bronzen Torenwachter namens het koor in ontvangst te mogen nemen en vond hem in elk geval een prijs die doorweegt op de reputatie van het koor. Cantibele draait nu al 46 jaar mee aan de top van het Vlaamse koorleven. Essentieel is de herkenbaarheid: het koor onderscheid zich en erkenning zoals de Torenwachtersprijs is daar een belangrijk element in. Maar het koor moet zich ook regelmatig in vraag stellen. Wat moet men bestendigen en wat moet er vernieuwen? Een koor moet ook goed functioneren en zichzelf evalueren. Vragen die de koorraad dwingen om in conclaaf te gaan en zich te bezinnen over de in te slagen weg. Alleen zo blijft men volgens Stefan Bauwens aan de top.
De voorzitter bedankte het bestuur en de medewerkers van de Goossenaertskring en het Rodenbachfonds maar ook de schepen De Caluwe voor zijn aanwezigheid. Maar er was ook een bijzonder woord van dank voor Peter Mortier die de organisatie op zich nam en Kamiel Cooremans die het laudatio uitsprak. Het was tenslotte het koor dat het laatste woord kreeg en een aantal liederen zong. Daarna werd het gezelschap uitgenodigd op een verzorgde receptie waar jong en oud kon bijpraten.
Archief van 22 oktober 2006.
Guido Van Peeterssen.
<< Home