Limburse jezuieten verhuizen naar Drongen
De paters jezuïeten verlaten Limburg en trekken zich na 38 jaar terug uit 'Godsheide'. De orde besliste om het bekende bezinningscentrum in Hasselt te verkopen. Het is niet langer mogelijk om twee bezinningscentra te bemannen. Een reorganisatie van de activiteiten in Vlaanderen ten gevolge van veroudering en het geringe aantal roepingen dingt zich op. De paters jezuïeten zullen hun bezinnigsactiviteiten concentreren in de Oude Abdij in Drongen.
Ook de Nederlandse jezuïeten zetten hun werk in Drongen voort. Daar zijn bovendien nu al enkele leken bij de directie en de programmatie van de Oude Abdij betrokken. De gemeenschap bestond op heden uit een aantal bejaarde jezuieten en drie gezinnen die samen met twee externe stafleden de werking van het bezinningscentrum dragen. Bedoeling is om de gemeenschap opnieuw een ziel te geven. Het wegvallen van een dragende religieuze gemeenschap dreigde de Oude Abdij te herleiden tot een conferentiecentrum dat bij gelegenheid aan bezinning deed.
Boekvoorstelling.
De abdij werd vermoedelijk in het begin van de zevende eeuw gesticht, toen Amandus onze gewesten bekeerde. Daarbij waren de Frankische vorst Basinus, zijn blinde dochter Aldegondis en Gerulfus betrokken. Samen zijn zij de patroonheiligen van Drongen. Kerk en klooster werden in de negende eeuw door de Noormannen verwoest en onder impuls van Boudewijn II "de Kale", graaf van Vlaanderen en heer van Drongen, heropgericht. In 1138 moest het plaatselijke kapittel plaats ruimen voor de Witheren uit Salegem waarbij zich ook ordebroeders uit Laudun (Poitiers) voegden.
In 1552 werd de nieuwe kerk gebouwd maar in 1566 had de abdij sterk te lijden onder de Beeldenstorm. In 1578 werden de paters verdreven door de Gentse Calvinisten. De abdij werd geplunderd, openbaar verkocht en grotendeels gesloopt. De paters vonden onderdak in hun stadshof of refugehuis "Hof van Drongen" te Gent. De bezittingen kwamen in handen van Willem van Oranje. Oranjes erfgenamen schenken de in beslag genomen bezittingen echter terug. In 1698 wordt de abdij voltooid en verhuist de gemeenschap van Norbertijnen opnieuw naar Drongen. In 1727 vernielt een zware brand de toren. De nieuwe toren achtkantig, met een busvormige, kleine koepel (peperbus). Door de Franse Revolutie wordt de abdij afgeschaft en op 1 juni 1797 worden de Norbertijnen verjaagd. De abdij wordt door de Franse regering genationaliseerd en te koop gesteld. Het koor van de kerk, de eigenlijke abdijkerk, wordt afgebroken. Het overige deel van de kerk wordt tot 1858 gebruikt als parochiekerk. De eerste industriële revolutie bracht Lieven Bauwens naar de Drongense abdij, die er zijn tweede katoenspinnerij oprichtte (1804). Hijzelf bewoonde met zijn familie de vroegere abtswoning. In 1836 ging hij failliet...
Op zaterdag 16 december vindt de officiële voorstelling plaats van het boek over de geschiedenis van de Abdij van Drongen. Meer dan twintig auteurs hebben eraan meegewerkt onder coördinatie van Kadoc. Het is een mooi en rijk geïllustreerd boek, wetenschappelijk verantwoord en geschreven voor een breed publiek. Veel informatie en afbeeldingen worden voor het eerst gepubliceerd. Het boek telt ongeveer 528 blz. en kost 55 euro, (verzendingskosten: + 9 euro). Tot 16 december betaalt u 50 euro. U kan het bestellen door 50 of 55 euro over te schrijven op het rekeningnummer 447-8630601-48, met vermelding Boek Abdij. U kan het boek ook op 16 december ter plaatse kopen. Ontdek de abdij: http://www.oudeabdij.be/
Archief van 21 november 2006.
Guido Van Peeterssen.
Labels: Abdij van Drongen, Godsheide, Jezuiten
<< Home