Friday, November 09, 2007

Universiteit Gent werkt mee aan Spaanse tentoonstelling

Vrijdagmiddag ontving Schepen Termont een belangrijke Spaanse delegatie op het Gentse stadhuis. De Spanjaarden, onder leiding van professor Eduard Mira en vergezeld van professor An Delva waren in Gent om een tentoonstelling over de Orde van het Gulden Vlies voor te bereiden. De tentoonstelling vindt binnenkort plaats in het Spaanse Valencia en behandelt de politieke relaties in de 12de eeuw tussen de Spaanse prinsdommen en Noordelijk Europa. De nadruk ligt op de stichting van de orde van het Gulden Vlies (Brugge, 1430) en de benoeming van Alfons V tot ridder van de orde (Gent, 1445), de eerste Europese monarch die ridder werd van het Gulden Vlies. De universiteit Gent leende hiervoor enkele mooie handschriften en belangrijke stukken uit.

Het Gulden Vlies was van bij zijn ontstaan een exclusieve ridderorde. Filips de Goede wist hiermee trouwe medewerkers te belonen maar ook belangrijke bondgenoten aan hem te binden. Filips was een uitmuntende diplomaat die met deze ridderorde zijn gelijkwaardigheid met Europese vorstenhuizen wist te beklemtonen. In de kerk waar een kapittelvergadering van de Orde van het Gulden Vlies plaatsvond plaatste men de wapenborden van de deelnemende ridders. Het was tijdens de kapittelvergadering van 1445 in de Gentse Sint-Baafskathedraal dat koning Alfons V tot dit selecte gezelschap toegelaten werd. In 1496 trad Aarshertog Philips De Schone in het huwelijk trad met Johanna, dochter van Ferdinand van Arragon en Isabella van Castiliƫ en werd de Orde van het Gulden Vlies definitief aan de Spaanse kroon gelinkt. Daarmee werd het ook de belangrijkste en meest begeerde orde uit de 16de en 17de eeuw in de christelijke wereld.

Door de eeuwen heen bleef het Gulden Vlies symbool van de macht, ook in onze streken. Ook Willem van Oranje, een ambitieuze edelman die uitgroeide van rebel tot grondlegger van de Nederlandse staat, was ridder in de Orde van het Gulden Vlies. Hij was een geboren diplomaat die gebruik maakte van de drukpers en pamfletten verspreidde waarin hij propaganda maakt voor zijn beleid. In een poging om op basis van verdraagzaamheid en godsdienstvrijheid vrede te sluiten tussen de Nederlandse Provincies tekende hij op 5 november 1576 in het stadhuis van Gent de Pacificatie van Gent. Wellicht omdat hooggeplaatste figuren zoals Wellington en Willem van Oranje als dragers van het Gulden Vlies ook notoir lid van de Loge waren werd er ook een binnen de Reguliere Loge een gelijknamige werkplaats opgericht (Brussel, 1988). Zo lang vertegenwoordigers van de macht het Gulden Vlies dragen zal het tot de verbeelding spreken.
Archief van 19 november 2006.

Guido Van Peeterssen.

Labels: , ,