Gents bedrijf wint Prijs Gelijke Kansen 2006
In 2003 reikte het provinciebestuur Oost-Vlaanderen voor de eerste maal een Prijs Gelijke Kansen uit. In 2003 ging de prijs naar de gemeente Oosterzele. Geen slechte keuze blijkt nu, want de gemeente Oosterzele nam haar voorbeeldfunctie op en zette haar gelijke kansenbeleid voort, wat resulteerde in een nieuwe kandidatuur, samen met zeven andere bedrijven en organisaties.
De acht kandidaten waren Landelijk Dienstencoöperatief, Tower Automotive, Doppersatelier Eeklo, Gemeente Oosterzele, Stad Sint-Niklaas, Beschutte Werkplaats Ryhove, Bayer en Drietakt. Een deskundige jury beoordeelde de dossiers. Samen met voorzitter William Blondeel, directeur Welzijn en Gezondheid zetelden Johan Vermeiren, dienst Emancipatiezaken van de Vlaamse Gemeenschap en vertegenwoordiger Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap (GRIP), Paco Sanogo, teamverantwoordelijke interculturalisering van het Oost-Vlaams Diversiteitscentrum, Ann Lobijn, stafmedewerker Kinderopvang en Gelijkekansenbeleid van Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), Anne Konings, projectcoördinator Co-efficiënt van VOKA (Vlaams Netwerk van Ondernemingen) en Brigitte Smessaert, coördinator van het regionaal economisch en sociaal overlegcomité (RESOC).
De bedrijven uit de sociale sector moesten de jury van de meerwaarde van hun diversiteitsbeleid overtuigen, omdat werken met kansengroepen hun kernactiviteit is. Het Doppersatelier uit Eeklo stak er door haar originele en vernieuwende projecten boven de andere kandidaten uit. De jury was zeer lovend over het kinderopvangproject met helpdesk. Ze spelen daarmee in op concrete noden en kunnen andere organisaties inspireren. Een openbaar bestuur moet een voorbeeldfunctie geven en dat doet Sint-Niklaas op een gedurfde manier. De stad weigert om mensen in hokjes te steken en bevordert met een kansenpas de deelname aan culturele activiteiten. Zeker de inspanningen om kinderen uit kansengroepen kunstonderwijs te laten volgen werd door de jury erg gewaardeerd.
Ten slotte waren er twee kandidaten uit de industriesector. Bayer, met een vestiging in het Oost-Vlaamse Kallo, is wellicht een van de meest bekende bedrijven uit de chemiesector. De jury was blij dat het bedrijf de intentie toonde om te werken aan gelijke kansen voor mannen en vrouwen. Tower Automotive is een jong bedrijf uit de metaalsector in de Gentse Kanaalzone. De kandidatuur werd ingediend door een werknemersorganisatie, wat voor de jury aantoonde dat werknemers van Tower Automotive achter het beleid staan. Andere sterke punten zijn een laagdrempelige sollicitatieprocedure en aandacht voor diversiteit op de werkvloer met een diversiteitskrantje én bij het management door een opleiding over interculturele communicatie.
Tower Automotive verslaat de vooroordelen van vele bedrijven als het over diversiteit gaat. Ze hebben mensen van wel 40 nationaliteiten in dienst, werken aan een diversiteitsplan dat etniciteit overstijgt en krijgen de steun van hun werknemers. De jury zag in Tower Automotive het beste bewijs dat werken aan diversiteit een win-win-operatie is. En die boodschap wil ook het provinciebestuur doorgeven aan andere bedrijven en organisaties. De bestendige deputatie kent de Prijs Gelijke Kansen 2006 van de Provincie Oost-Vlaanderen toe aan Tower Automotive. Gedeputeerde Jean-Pierre Van Der Meiren mocht de prijs, een kunstwerk van Hilde De Decker, aan Roger Coussaert van Tower Automotive overhandigen.
Archief van 13 juli 2006.
Guido Van Peeterssen.
<< Home