Sunday, January 07, 2007

Colloquium 60 jaar UNESCO te Gent

Kort na de tweede wereldoorlog besloten 37 landen samen te werken. Hun opdracht was vrede te verwezenlijken en te zorgen voor solidariteit tussen alle volkeren van de wereld. Op 4 november ging UNESCO als onderdeel van de Verenigde Naties officieel van start te Parijs. Nu, 60 jaar later, is UNESCO een veelzijdig laboratorium dat de vrede bevordert. Niet door wapens maar door te streven naar wederzijds begrip, verdraagzaamheid en duurzame ontwikkeling. UNESCO stond niet alleen aan de wieg van universele normen en standaarden, het groeide uit tot een centrum van kennis en informatie en slaat een brug tussen wetenschap, ethiek, cultuur en nieuwe technologieën.

Het colloquium behandelde de belangrijkste verwezenlijkingen en de toekomst van de UNESCO. Sprekers waren Dr. Patricia Morales, actief rond vrede, mensenrechten en duurzame ontwikkeling. Zij hielp mee het Earth Charter tot stand komen en werkt als gereputeerd wetenschapper mee aan internationale projecten en VN agentschappen. Dr. Robert Misotten, hoofd van de Global Earth Observation Section, gaf een toelichting bij het wetenschappelijke werk dat UNESCO verricht. Prof. Lieteke Van Vucht-Tijssen, hoofd van de Nederlandse UNESCO commissie, gaf een toelichting bij de rol van UNESCO en onderwijs. Prof. Raoul Weiler, voorzitter van de Brussels EU chapter van de Club van Rome gaf een toelichting bij de rol van UNESCO en communicatie. Prof. Katia Segers, hoofd van het Centrum voor Mediasociologie, gaf een toelichting bij UNESCO en Cultuur. Nadien was er nog een debat over de rol van UNESCO dat gemodereerd werd door Greet Op de Beeck, journaliste bij de Radionieuwsdienst en verantwoordelijke voor de cultuurbijdragen op Eén. Nadien werden de deelnemers te gast op het Filmfestival en kregen de winnende film ‘Ten Canoes’ te zien als afsluiter.

Het was voor Eerste Schepen Sas van Rouveroij een hele eer om het colloquium dat deze zestigste verjaardag afsloot te mogen ontvangen in de Gentse Pacificatiezaal Deze zaal, symbool voor stedelijke ontwikkeling, staat al 400 jaar in het teken van de vrede. Het was hier dat destijds het verdrag afgesloten werd dat een einde maakte aan bloedige godsdienstoorlogen. Volgens schepen van Rouveroij is deze Pacificatiezaal de ideale ontmoetingsruimte voor vertegenwoordiging van 192 staten die naar een globale wereldvrede streven. Schepen van Rouveroij: “ Het is een enorme stap vooruit dat dank zij UNESCO de cultuurverschillen die vroeger een bron van conflicten waren nu als bron van rijkdom ervaren worden”.

Gent heeft een zeer goede band met UNESCO, er zijn namelijk al 3 monumenten gecatalogeerd als Werelderfgoed. Schepen van Rouveroij: “Maar de ambities van Gent reiken verder. Wij ijveren er naar om de Kuip van Gent, het middeleeuwse Manhattan, ook te laten erkennen. Gent heeft ook de intentieverklaring om toe te treden tot ‘European Coalition of Cities against Racism’ getekend en streeft er naar om op dit gebied een voortrekkersrol te spelen. En Gent wil ook lid worden van het UNESCO Netwerk van Creatieve Wereldsteden binnen het domein muziek. Het valt nog even af te wachten of Gent ook daadwerkelijk de titel zal binnenhalen van creatieve muziekstad. Maar ik ben ervan overtuigd dat we over heel goede papieren beschikken”.
Archief van 22 oktober 2006.
Guido Van Peeterssen.