Friday, November 09, 2007

Gouden Draak voor Gents restaurant.

'De Draak' Vlaams Overleg Gent is een vereniging van Vlaamse organisaties die bezorgd zijn om het Nederlandstalige karakter van de stad Gent. ’De Draak’ richt zich over alle ideologische en filosofische beschouwingen heen tot iedereen die de eigen taal en Vlaamse aard wil beschermen en bevorderen. Om haar doelstellingen te realiseren ontplooit de Draak een aantal activiteiten zoals de uitreiking van de trofee 'Gouden Draak' en de toekenning van de 'Orde van de Gentse Draak'. Afgelopen woensdag werden die feestelijk uitgereikt in de De Schrijver zaal van Sint Bavo aan de Reep.

Voormalig TV presentator, acteur en rekenwonder Walter De Meyere kreeg de zesde 'Orde van de Gentse Draak' samen met een prachtig kunstwerk van de hand van Walter De Dauw dat de ‘Maagd van Gent’ voorstelt. Hij kreeg zijn prijs uit de handen van zijn goede vriend en gekende Gentse uitgever Peter Laroy die hem huldigde voor zijn vele inspanningen op gebied van cultuur, onderwijs en media. Walter De Meyere drukte samen met Rudi Sinia, Chris Van den Durpel en Freek Neirynck zijn stempel op het nu 30 jaar oude omroepgebouw aan de Gentse Martelaarslaan. Maar Walter De Meyere was ook acteur, regisseur, redacteur, verrichte heel wat wetenschappelijk werk en was de man achter tal van shows en quizzen.

Daarna werden de laureaten voor de Gouden Draak voorgesteld. Liefst twintig handelszaken werden geselecteerd. Jurylid Martine Bode: “Deze prijs is een erkenning voor een recent geopende sfeervolle handelszaak met een mooie, originele Nederlandstalige handelsnaam. De selectie gebeurt op onafhankelijke wijze samen met de cultuurplatforms en de dekenijen”. Daar waren heel wat leuke namen bij zoals ‘Het Bijhuis’ aan het Gentse Sint-Baafsplein, het echte bijhuis van de Directeurswoning. Een winkel voor kinderkleding in de Jan Palfijnstraat noemde zich ‘De Wonderjaren’ en wie op de markt iets wil kopen is welkom in ‘De Zevende Hemel’. Heel wat nieuwe horecazaken kozen voor een mooi design en een passende naam. Zo is men welkom in ‘Het Vonnis’ aan het nieuwe justitiepaleis, ‘De Koepuur’ richt zich op de Veeartsenijschool aan de Coupure en de uitbater van ‘ Het Puur Toeval’ was blijkbaar in zijn schik met de locatie in de Zuidstationstraat. Zaken zoals ‘Speelkade’ (Sint Salvatorstraat) en ‘Kinderkasteelke’ (J. Van Arteveldestraat) uit Gentbrugge verwijzen naar de jeugdige leeftijd van het cliënteel.

Winnaar werd Het Paradijs van Wenemar, een stijlvol restaurant aan het Gentse Veerleplein. De naam verwijst naar Willem Wenemar, een van de invloedrijkste patriciërs die samen met zijn vrouw in 1323 het Wenemarhospice of ‘Het Paradijs’ oprichtte. Hij was een knap diplomaat die heel wat gewapende conflicten wist te vermijden en belast met het bestuurder van de Lakenhalle. Tania Daeninck en Christophe Van Alboom kregen voor deze passende benaming een mooi kunstwerk en een cheque ter waarde van 2.500 euro. Nadien was er voor de aanwezigen een leuke receptie met Gentse streekproducten. De beruchte draak: www.dedraak.centerall.com.
Archief van 24 november 2006.

Guido Van Peeterssen.

Labels: ,