Friday, January 04, 2008

Gentse huisartsen krijgen eigen huisartsenwachtpost

De Gentse huisartsen krijgen vanaf 12 januari 2007 een wachtpost aan de Gentse Baudelokaai. Ze willen op zo de spoeddiensten van de ziekenhuizen ontlasten en het onverantwoorde gebruik van de spoeddiensten van de ziekenhuizen beperken. De Baudelokaai is bovendien zeer goed gekend en gemakkelijk te bereiken. Bijkomend is er een oplossing voor het veiligheidsprobleem waar steeds meer huisartsen mee kampen. De Huisartsenvereniging Gent telt 300 huisartsen en bestrijkt het gebied Groot Gent en omringende goed voor 275.000 inwoners, studentenbevolking inbegrepen. Via een systeem van wachtkringen verzekerde de Huisartsenvereniging vorig jaar liefst 112 dagen wachtdienst, goed voor meer dan 23.000 interventies, meestal huisbezoeken.

Een eerste stap was de invoering van het centrale oproepnummer 09/236.50.00 dat op heden de draaischijf van de wachtdienstregeling vormt. Door dit nummer worden de huisartsen van wacht niet meer rechtstreeks door de patiënten gecontacteerd en was de huisarts niet meer verplicht thuis te blijven voor telefonische oproepen en onthaal. De huisarts heeft nu meer tijd voor zijn gezin. Ondanks deze aanzienlijke verbetering bleven er nog heel wat knelpunten zoals de wanverhouding gewone huisbezoeken en raadplegingen tijdens het weekend. Ook het aantal consultaties in de spoedopnames bleef veel te hoog. Onze steden kampen met een belangrijke inwijking van hulpbehoevenden die de spoeddiensten van de ziekenhuizen onnodig opzoeken. Dat kan zijn voor kleine kwaaltjes maar ook ten gevolge van maatschappelijke drempels: taal, gebrek aan elementaire hygiëne of onwetendheid. Vaak draait dit uit op een aanzienlijke meerkost voor de sociale zekerheid door gespecialiseerde onderzoeken, testen en duurdere ingrepen. Toch kunnen deze mensen even goed geholpen worden door een gewone huisarts.

De invoering van een huisartsenwachtpost was dus een logische stap. De huisartsen zorgen niet alleen voor een permanent onthaal en voldoende verpleegkundig personeel, de wachtpost is zodanig ingericht dat de huisarts van dienst er een behandeling kan starten zonder te verwijzen naar een van de spoeddiensten van de Gentse hospitalen. Ook zorgt de wachtpost voor een beurtrol zodat er zowel overdag, s’nachts als in het weekeinde een huisarts van wacht is. De Stad Gent mag dan wel een gebouw ter beschikking stellen, alle kosten zoals inrichting, verzekeringen en nutsvoorzieningen worden door de huisartsen betaald. Ook schoonmaak, verbouwingen en onderhoud betalen ze uit eigen zak. Ze mogen daar wel geen supplement op de erelonen voor aanrekenen.

Ook de veiligheid van de huisartsen en van het personeel krijgt bijzondere aandacht. Zo is er een fysieke beveiliging met camera’s, een alarmsysteem, veiligheidsglas en veiligheidsdeuren en toegangscontrole. De onthaalbedienden beschikken over een noodknop om indien nodig de hulpdiensten te verwittigen. De huisarts van wacht verplaatst zich in een auto met een herkenbaar “huisartsenwachtpost” logo en hij wordt begeleid door een chauffeur die in de buurt blijft en die in geval van nood door de arts kan worden opgeroepen of indien nodig zelf de nooddiensten kan verwittigen.
Archief van 6 december 2006.

Guido Van Peeterssen.

Labels: