Friday, December 15, 2006

53.000 Vlamingen willen golfen

Een studie wijst uit dat tegen 2015 ruim 53.000 Vlamingen de golfsport zullen beoefenen. Vandaag zijn er een kleine 30.000 golfers in 48 clubs of één 18-holes baan per 250.000 inwoners. Ter vergelijking: Nederland telt 260.000 golfers en één 18-holes baan per 100.000 inwoners. Omdat er een behoefte bestaat aan bijkomende golfterreinen werden er via het Vlaams Golfmemorandum heel wat bestaande terreinen geregulariseerd en werden ook nieuwe mogelijkheden gecreëerd.


De ministers Van Mechelen (Ruimtelijke Ordening) en Anciaux (Sport) stellen nu een onderzoek in naar 11 nieuwe én multifunctionele golfterreinen in Vlaanderen Zo wil minister Van Mechelen dat er vanaf de planningsfase rekening gehouden wordt met het recreatief medegebruik voor iedereen, dus ook niet-golfers of niet-leden. Mogelijkheden zijn: wandelwegen, fietspaden, visvijvers, tennisterreinen, petanquebanen, en zo. Zowel de golf als de andere recreatieve activiteiten moeten in alle veiligheid kunnen plaatsvinden.


Daarnaast pleit minister Van Mechelen naar buitenlands voorbeeld bijzondere aandacht voor ‘eco-golfterreinen’. Dit zijn terreinen die beheerd worden volgens de best beschikbare technieken om de meest milieu- en natuurvriendelijke resultaten te bereiken. Minister Dirk Van Mechelen verwelkomt dan ook het ‘Golf en Milieu’-programma van de Vlaamse Vereniging voor Golf, geïnspireerd op het Europees concept ‘Committed to Green’.


Daarenboven dringen de minister erop aan dat minstens de helft van alle nieuw aan te leggen terreinen als ‘democratische golfterreinen’ gecatalogeerd worden. Dit wil zeggen dat er voor nieuwe golfers geen instapprocedure en instapgelden worden gevraagd, dat het jaarlijkse abonnementsgeld betaalbaar moet zijn voor velen, er een goed uitgebouwde jeugdwerking moet voorzien worden en er op basis van een zogenaamde ‘greenfee’ (een lage gebruikersvergoeding) bezoekers kunnen spelen en les krijgen. Zo krijgen vrije golfers toegang op het moment dat er voldoende terreinen beschikbaar zijn. Een ‘vrije golfer’ is een golfer die niet club gebonden is, maar met een ‘federatiekaart’ op verschillende clubs kan gaan spelen mits de ‘greenfee’ te betalen.

Tenslotte streeft de Vlaamse Regering naar een mix van verschillende exploitatievormen. Zo kan een golfterrein een pure privé-aangelegenheid zijn, een publiek private samenwerking waarbij de overheid instaat voor de gronden en de gebouwen en de uitbating privaat geschiedt of een pure publieke aangelegenheid.

Meer over golf in Vlaanderen : http://www.golfvlaanderen.be
Archief van 20 juli 2006.
Guido Van Peeterssen.