Friday, December 15, 2006

Brochure toont Belgische bedrijven fiscale voordelen

Binnenkort verschijnt er een brochure uit die zowel Belgische als buitenlandse bedrijven wegwijs moet maken in de fiscale maatregelen voor innovatie. Heel wat van deze maatregelen zijn immers nog onvoldoende bekend en dit terwijl onderzoek en ontwikkeling in ons land achteruitboert. De private uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling zijn in België gedaald van 2,11 % van het bruto binnenlands product in 2001 tot 1,92 % in 2003. Ook al liggen deze cijfers nog boven het Europees gemiddelde, de Europese doelstelling van 3 procent tegen 2010 lijkt verder dan ooit.

Nochtans zijn tal van maatregelen op de markt waarop innovatieve bedrijven beroep kunnen doen. Zo schoof minister van Wetenschapsbeleid Marc Verwilghen een aantal fiscale stimulansen naar voren als buffer tegen de hoge loonkost in België. Jonge, kleine onderzoeksbedrijfjes hoeven bijvoorbeeld slechts de helft van de bedrijfsvoorheffing van hun wetenschappelijk personeel te betalen. Ook bedrijven die een samenwerkingsakkoord sluiten met een universiteit, hogeschool of een andere wetenschapsinstelling kunnen genieten van 50 % vrijstelling. Het idee hierachter is dat het resterende geld kan aangewend worden om nog meer te investeren in onderzoek en ontwikkeling.

Naast al deze fiscale maatregelen is er nog de innovatiepremie. Ook deze blijft bij nog te weinig bekend. De sectoren farmacie, automobiel en textiel zijn ondervertegewoordigd bij aanvragen naar deze premie. Het belang van onderzoek en ontwikkeling is nochtans nauw verbonden met de economische groei. Bovendien zorgt de creatie van hooggeschoolde jobs ook tot banen voor laaggeschoolden. De brochure “Innovatief België” is slechts een momentopname. Binnenkort staan alle fiscale maatregelen opgesomd op de sites van de federale overheiddienst (FOD) Wetenschapsbeleid en Economie.


Archief van 18 juli 2006.
Guido Van Peeterssen