Monday, December 11, 2006

Huis van Alijn zoekt bewegend beeld

Vrijdagavond ging onder grote belangstelling de nieuwe zomerexpo van Het Huis van Alijn van start. Het werd een goed opgebouwde tentoonstelling rond bewegende beelden uit de jaren 50 en 70 die de bestaande collectie uitbreid met beeldmateriaal uit de naoorlogse periode. Museumdirecteur Sylvie Dhaene ging op zoek naar filmmateriaal over het dagelijkse leven: familiefilmpjes, documentaire amateurfilms en filmpjes over processies en stoeten. Sylvie Dhaene: “Interessant filmmateriaal gaat jammer genoeg verloren omdat mensen het cultuurhistorische belang er niet van inzien. Men beschikt niet meer over de nodige afspeelapparatuur waardoor deze filmpjes blijven liggen tot men ze weggooit. Het museum beschikt nu over de nodige apparatuur om deze vaak interessante filmpjes af te spelen en te digitaliseren”.


Wat opvalt is grote kloof tussen de leefwereld vandaag en deze van 50 jaar geleden. Film kan deze vervreemding beter tegengaan dan bijvoorbeeld een geschreven informatiepaneel. En film kan gemakkelijker het alledaagse leven met de bijhorende emoties oproepen. Niet te versmaden is de opstelling van sommige kamers die ons terugbrengen naar de jaren 50 of 70. Sylvie Dhaene: “Wij hebben vooral aandacht voor privé-bezit, omdat dit materiaal het meeste kwetsbaar is en grotere risico’s loopt om verloren te gaan”. Huis van Alijn ging over de grens ervaringen en de expertise opdoen. Eerste vaststelling is dat de aandacht en de zorg voor amateurfilms over het dagelijkse leven in Vlaanderen eerder miniem is. In het Filmmuseum in Brussel wordt dit materiaal niet verzameld en in het Vlaams Filmmuseum bevindt zich een kleine deelcollectie. ‘Op zoek naar bewegend beeld’ onderneemt een poging om dit manco op te vullen.


Schepen Sas van Rouveroij was vol lof: “ Het Huis van Alijn is een huis van contrasten. De mooie middeleeuwse gebouwen, de zalige binnenkoer, het gezellige cafeetje, maar vooral de storm van nieuwe ideeën die achter deze gevels schuilgaat”. Volgens schepen van Rouveroij is dit project op vier manieren een mijlpaal in de museumcollectie. De expo doorbreekt de tijdsgrens van de naoorlogse periode en is een gewaagde confrontatie met een recent verleden. Bovendien werd het een tijdrovende maar boeiende zoektocht naar beeldmateriaal. Honderden uren film werden vakkundig doorgenomen en gecatalogeerd, wat een primeur is voor Vlaanderen. Maar de tentoonstelling zelf is een proces in beweging. Er komen nog steeds films binnen waardoor de collectie nog steeds uitgebreid wordt. Maar misschien het belangrijkste feit is dat de visuele cultuur als onderdeel van het dagelijkse leven eindelijk zijn vaste stek krijgt in het Huis van Alijn.


Maar het Huis van Alijn biedt nog veel meer. Tijdens de Gentse Feesten kan men iedere ochtend vanaf 10.30 uur genieten van een aperitiefconcert met een lekker ontbijt. In de namiddag is er voor de kinderen het Spelleke van de Folklore met Pierke. Het avondprogramma gaat om 18.30 uur van start met de Hoep Hoep Hoela Show van Paul Es. En elke avond is er een jaren 50 film. De laatste maandag van de Feesten is er een heuse fifties danspartij. Iets dat geen enkele 50 liefhebber mag missen!

Wie meer wil weten kan terecht in het Huis van Alijn, Kraanlei 65 te Gent of tel 09/269.23.50. Via internet:www.huisvanalijn.be



Archief van 16 juli 2006.
Guido Van Peeterssen.