Sunday, March 25, 2007

Jaarboek Stedenbouw en ruimtelijke planning

De Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning stelde op 24 oktober het eerste Jaarboek Stedenbouw en ruimtelijke planning 2002 – 2005 voor. Op het programma stond een lezing door Dirk Sijmons, Nederlands Rijksbouwmeester voor het Landschap en een discussie die geleid werd door Bruno Notteboom en Hans Leinfelder. Kristiaan Borret stelde het werk voor aan de talrijke aanwezigen. De voordracht kaderde eveneens in een reeks van lezingen rond de tentoonstelling ’Gent morgen, 35 jaar bouwen en plannen in de stad’ die op 12 december afgesloten wordt door burgemeester Frank Beke.

Dirk Sijmons leverde in het Jaarboek een belangrijke bijdrage over de noodzaak van landschapsontwerp onder de titel: Riding the Tiger. Medeauteurs Hans Leinfelder en Bruno Notteboom legden Dirk Sijmons een aantal landschapstransformaties in Vlaanderen voor. Ze deden dat aan de hand van beelden uit het fotografische project 'Recollecting Landscapes' van de Universiteit Gent en het Vlaams Architectuurinstituut. Ze vroegen Dirk Sijmons even landschapsbouwmeester voor Vlaanderen te spelen.

De afgelopen jaren is onze ruimtelijke omgeving niet alleen een politiek thema gebleven, maar ook in de vakdiscipline zelf zijn grenzen verlegd. Het veld van stedenbouw en ruimtelijke planning heeft aan diepgang gewonnen. Beleidsdomeinen zoals economische ontwikkeling, natuurbehoud of landbouw hebben het ruimtelijk denken in hun werking overgenomen en ze weten er goed weg mee. Bovendien is het publieke debat over ruimtelijke ontwikkelingen erg verhevigd. Neem nu het Lappersfortbos bij Brugge, de Oosterweelverbinding in Antwerpen of de beschikbaarheid van woonkavels in buitenstedelijk Vlaanderen. Het politieke beleidskader wordt regelmatig bevraagd en herdacht. Het nieuwe planningsinstrumentarium wordt uitgeprobeerd en tegen het licht gehouden. Ruimtelijke ordening is geen muurbloempje meer, maar het is een levendig beleidsthema dat niet van de poes is.

Stedenbouw en ruimtelijke planning in Vlaanderen is gevarieerd, kwaliteitsvol en ambitieus. Met het Jaarboek doorstond de Vlaamse praktijk de lakmoesproef en ze telt mee in Europees verband. Deze eerste editie van het Jaarboek brengt verslag uit van wat zich tussen 2002 en 2005 als vermeldenswaardig voorgedaan heeft op gebied van plannen en realisaties, maar ook processen, studies, trends, kwesties. Het Jaarboek is geen parade van een klein aantal toppers, eerder een gevarieerde stand van zaken waarin zowel uitmuntende projecten als gewoon goede projecten een plaats kregen. Initiatieven die op één of andere wijze als baken kunnen functioneren zijn in de vorm van een fiche uitgediept. Tevens ruimt het Jaarboek plaats in voor vraaggesprekken en voor artikelen met meer essayistische inslag.
Het boek is te verkrijgen via de VRP, de FNAC en de Standaard Boekhandel en kost 40 euro (30 euro voor VRP leden). Informatie: www.vrp.be .
Archief van 26/10/2006
Guido Van Peeterssen.

Labels: , ,