Wednesday, January 09, 2008

Vlaams Belang verwerkt nederlaag

Het Vlaams Belang verloor in Gent tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen 547 stemmen en meteen twee zetels. Fractievoorzitter Francis Van den Eynde blijft er rustig bij: “Het is nu eenmaal een fenomeen: als iedere grote partij kartel vormt met een kleine partij worden die kleine partijen beter vertegenwoordigt. Zelfs als het Vlaams Belang geen stemmen verloren had waren we die zetels kwijt”. Daarmee lijkt de toon gezet.

Het Vlaams Belang zegt dat steeds meer autochtonen de stad verlaten terwijl het aantal autochtone inwijkelingen aanzienlijk stijgt. Liefst 26% van de SP.a stemmen kwam van allochtone kiezers. Deze grote sprong voorwaarts koste enkele SP.a mandatarissen hun zitje in de gemeenteraad. Dit is een van de gevolgen van de Snelbelg wet. Het Vlaams Belang noemt zichzelf de enige oppositiepartij in Gent en negeert daarbij CD&V en GROEN.
De CD&V is volgens fractievoorzitter Van den Eynde een typische machtspartij die op de oppositiebanken geen weg weet. GROEN is dan weer het linkse geweten van deze coalitie en zal het paarse gedachtegoed sparen ter wille van de rode broeders.

Het Vlaams Belang komt nu naar buiten met 10 punten waar de burger zich het meeste zorgen over maakt. Zo wil de partij een strenge aanpak van de kleine criminaliteit. Wie ooit bestolen werd vraagt gerechtigheid, of het nu kleine of grote criminaliteit is. De Vlaming wil zich veilig voelen. Dat houdt ook een radicale aanpak van fietsdiefstallen en het drugsprobleem.

Vreemdelingen zijn nog steeds een doren in het oog van het Vlaams Belang. Het stadsbestuur neemt niet genoeg initiatieven om vreemdelingen te verplichten om zich te integreren. De partij wil niet dat ambtenaren een hoofddoek mogen ragen. Het dragen van religieuze symbolen is een overtreding van de scheiding tussen Kerk en Staat en een schending van de religieuze en politieke neutraliteit van de ambtenaar. Onderwijs moet in het Nederlands. De plannen van Freya Van Den Bossche om kinderen onderwijs in hun moedertaal te geven is onaanvaardbaar. Allochtone verenigingen mogen bestaan maar krijgen geen subsidies meer. De allochtone vereniging moet zich eerst integreren en openstaan voor autochtonen voor zij weer werkingsmiddelen krijgt.

Het Vlaams Belang is tenslotte voorstander van betaalbaar wonen. De hoge huurprijzen in combinatie van een tekort aan sociale woningen zorgt er voor dat wonen in Gent steeds problematischer wordt. Maar ook de belastingen moeten omlaag. De opcentiemen werden verhoogd van 1175 naar 1450 opcentiemen. Het Vlaamse gemiddelde van 1073 lijkt het Vlaams Belang een haalbare kaart. En om de woonkwaliteit te verhogen is er niet alleen het stimuleren van renteloze leningen en bouwblokrenovatie maar ook aan een kwaliteitslabel. Gent heeft al heel wat gerealiseerd op dit gebied maar nog steeds wonen er in Gent mensen in erbarmelijke omstandigheden.

Tenslotte wil het Vlaams Belang de afschaffing van het Cordon Sanitaire, een oude eis dit de komende installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad aanleiding zal geven tot een protestactie aan het Gentse stadhuis. Maar belangrijker is wel hoe het Vlaams Belang zijn electorale achterstand wil inhalen. De Stad Gent en dus ook de paarse meerderheid had de afgelopen jaren veel succes met het systeem van de Gebiedsgerichte Werking. Daarom wil het Vlaams Belang Gent ook intern reorganiseren en het koepel project voorstellen. Dit houdt in dat militanten en mandatarissen zich meer zullen richten op hun wijk en op specifieke doelgroepen zoals senioren, middenstand, jongeren, politie en sociale woningbouw.
Guido Van Peeterssen.

Labels: