Monday, January 07, 2008

P-Route volgend jaar zwaar in de knoop

Op 8 januari start de bouw van de Nieuwbrug die na het open leggen van de Nederschelde de Sint-Jacobsnieuwstraat met de Keizer Karelstraat zal verbinden. Om de buurtbewoners te informeren werd er op 11 december een informatievergadering gehouden waar iedereen met zijn vragen terecht kon. De werken duren tot het einde van het jaar. Maar waarom deze werken die voor ruim een jaar alle doorgaand verkeer zullen onderbreken, en dan nog op het drukste punt van de stad? Schepen Geert Versnick: “Het openleggen van de Nederschelde en de bouw van de nodige bruggen past in een plan om onze binnenwateren te herwaarderen. We gaan hier niet alleen een ‘gezellige’ sfeer creëren voor inwoners en toeristen, het gaat veel verder. De Europese Gemeenschap, die participeert in het project ‘Water in Historic City Centres’ geeft aanzienlijke subsidies”.

Het openleggen van de Reep heeft vele gunstige gevolgen voor de stad. De jachthaven Portus Ganda wordt aantrekkelijk, de wijken langsheen het traject krijgen een ander uitzicht en het Veermanplein wordt heraangelegd. Schepen Versnick: “Het uitzicht tussen de Brabantdam en de Dampoort is spectaculair aan het veranderen. Binnenkort varen er weer bootjes tussen de Coupure en de Visserij, en dit langs tal van promenades, fietspaden, verlaagde kaaimuren, stemmige terrasjes en pleintjes met veel groen”. Maar ondertussen veroorzaken deze werken wel wat heel wat verkeershinder en zoekt het verkeer zijn weg langs de talrijke omleidingen.

De werken hebben al heel wat vertragingen opgelopen maar dat is gezien de complexiteit van het dossier volgens schepen Versnick te begrijpen. Men moest wachten op heel wat andere werken zoals de bouw van de ondergrondse parkeergarage aan de Reep om het verkeer langs daar mogelijk te maken. Bovendien bleken er in de ondergrond heel wat leidingen te zitten die niet op de plannen stonden. De Dienst Stadsarcheologie deed onderzoek naar de vroegste sporen van onze stad. Het studiebureau dat verantwoordelijk was voor de funderingen bleek niet de nodige ervaring te hebben, een voorwaarde die duidelijk in het bestek stond. De stad moest op zoek naar een ander studiebureau. Ook de aannemer die de Bavobrug moest aanleggen liet het afweten, de firma die de aan de Wijdenaardbrug werkt en die komend jaar de Nieuwbrug legt zal ook instaan voor de bouw van de Bavobrug.

Tijdens de werken is rond de werf enkel plaatselijk verkeer mogelijk. Auto’s en bussen kunnen niet meer van het Sint-Annaplein naar Sint-Jacobs. Toch blijven alle woningen, winkels, scholen en bedrijven in het centrum, de Sint-Jacobs-nieuwstraat en de Keizer Karelstraat bereikbaar.
De bussen van De Lijn volgen een plaatselijke omleiding en rijden tijdelijk door het voetgangersgebied. De bus is de snelste manier om in het centrum te geraken. Voetgangers en fietsers kunnen langs de werfzone de gewone route volgen. Schepen Versnick benadrukt dat er de ganse tijd overleg zal zijn tussen de stad, de aannemer en de buurtbewoners om alle vragen te beantwoorden.

Automobilisten krijgen de raad om zoveel mogelijk gebruik te maken van de stadsring want binnen de stadsring zal het verkeer moeizaam verlopen. Kies zo vlug mogelijk voor de stadsring: reeds van op de autosnelweg, Op alle belangrijke punten staat de aanbevolen route aangeduid. Rij enkel tot in de omgeving als u daar moet zijn. Voor de scholen zijn 4 Kiss + Ride zones voorzien: Bisdomkaai (via de Belfortstraat), Oude Beestenmarkt (via Sint-Jacobsnieuwstraat), de Reep aan de Vlerick School (via Seminariestraat) en de Gebroeders Van Eyckstraat (via Keizer Karelstraat)

Komt u van de autosnelweg en moet u naar Sint-Jacobs? Neem dan zeker niet de afrit Gent Centrum. Wie van de E40 komt kiest Gent West (afrit 13) en volgt de stadsring in noordelijke richting. Wie van de E17 neemt best de R4, afrit Oostakker (afrit 3) naar de Dampoort. Wie de autosnelweg verlaat en het centrum binnenrijdt maakt best gebruik van de ondergrondse parkeergarages Zuid (P3) en Reep (P2). Beide bevinden zich op wandelafstand van het centrum.

Om u te helpen verspreid de stad folders en plannetjes om de situatie duidelijk te maken. Of men kan terecht bij Gentinfo op 09 210 10 10 of op www.gent.be/gentinfo
Archief van 15 december 2006.

Guido Van Peeterssen

Labels: